[Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

<<

Krajak

Post 27 sty 2008, 16:32

[Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Witam
Mam problem ze spolszczeniem z Waszej stronki, gdyż instalator jest niepoprawnie skonstruowany i wrzuca wszystkie pliki do głównego folderu, gdzie jest zainstalowana gra.
Mam pytanie, które pliki i gdzie powinienem skopiować żeby mieć wszystko spolszczone (oczywiscie da się tak zrobić, ponieważ wspominał już o tym jeden użytkownik w komentarzu pod spolszczeniem, ale nie napisał konkretnie co i jak)

Chodzi mi o spolszczenie http://www.portal24h.pl/plik/pobierz/Sp ... onquerors/


@EDIT
Prawie już sobie poradziłem z tym fantem :) , prawie wszystko wkleiłem tam gdzie trzeba (chyba :P )
Nie wiem niestety gdzie mam wkleić pliki czcionek ("Plik czcionki True Type").
Jest ich 9 szt. (tych pliczków).
Nazywają się, kolejno:
- LBRITEI
- LCALLIG
- LBRITED
- LBRITEDI
- LBRITEI
- LCALLIG
- PAPYRUS
- POORICH
- VINERITC

Screen tych pliczków:
Obrazek


@EDIT 2
Mam także inny problem. jak już pisałem wcześniej udało mi się tak skopiować pliczki, że większość gry jest spolszczona.
Jednakże nie cała. Wina jednak raczej nie dotyczy tych czcionek, które nie wiem gdzie skopiować, ponieważ skopiowałem je do wszystkich folderów gry i rezultat jest caly czas taki sam (zob. screeny)
Gdy w grze Age of Empires 2 gra się w jakąś kampanię, to na początku każdej misji jest zawsze takie jakby wprowadzenie. Takie ciekawe historyjki razem z szkicami ołówkiem. No więc te teksty mam spolszczone tylko w części, nie ma w nich polskich liter :( Da się może coś z tym zrobić? Np. zamiast "ł" jest "3" itp. Jest to naprawdę nieprzyjemnie dla oka, dlatego błagam Was o pomoc w rozwiązaniu tych problemów.

Screeny:
Obrazek
Obrazek



@EDIT 3
Ehh, znalazłem jeszcze takie "kwiatki". Bardzo proszę niech ktoś zaawansowany i doświadczony się wypowie czy da się to inaczej (lepiej) spolszczyć, czy tracę tylko czas?

Screeny:
Obrazek
Obrazek



@EDIT 4
Kombinuję, kombinuję i nic nie wykombinowałem.
Tak sobie pomyślałem, że sam bym podmienił literki.
Zamiast tych szlaczków bym wpisał zwykłe litery.
Np. wyraz "orzeł".
Już lepiej wygląda "orzel" niż "orze3".
Tylko jest jeden problem, nie mam pojęcia jak to zrobić.
Bardzo bym prosił o pomoc, jak się za to zabrać, jakiego programu użyć.
Niestety wszystkie te polskie wyrazy, które nie posiadają polskich znaków, tylko szlaczki nie są w plikach tekstowych tylko w jakichś nieznanych pliczkach (na screenie, to chyba te pliki...). Tak więc mam problem. Natomiast to co jest w plikach tekstowych, zawiera polskie litery. Szkoda, że część spolszczenia zrobiono porządnie, a część po łebkach.
Proszę o porady!

Screen:
Obrazek




Bardzo Was proszę o pomoc
Z góry pięknie dziękuję
Pozdrawiam serdecznie :)
Ostatnio edytowano 28 sty 2008, 17:01 przez Krajak, łącznie edytowano 13 razy
<<

Maciek

Avatar użytkownika

Administrator

Posty: 3513

Dołączył(a): 5 lut 2005, 13:49

Post 31 sty 2008, 18:03

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Krajak napisał(a):Wina jednak raczej nie dotyczy tych czcionek

Krajak napisał(a):nie ma w nich polskich liter

Powiedziałbym, że "raczej" problem dotyczy plików czcionek, które oczywiście należy skopiowac do folderu: \Age of Empires II\Fonts

Trzeba poprawić ten instalator...
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji i ją przegrałeś, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Maciek

Avatar użytkownika

Administrator

Posty: 3513

Dołączył(a): 5 lut 2005, 13:49

Post 31 sty 2008, 18:32

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Link do (mam nadzieje) poprawionego instalatora:
  Kod:
http://rapidshare.com/files/88101324/Age_of_Empires_II_The_Age_of_the_Kings___The_Conquerors.exe

Jezeli dostane informacje ze instalator jest OK - to wrzuce na strone.
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji i ją przegrałeś, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Krajak

Post 31 sty 2008, 19:51

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Dzięki Maciek za reakcję!
Instalator jest teraz lepszy, ponieważ spolszcza więcej, ale niestety nie do końca. Czcionki są w tym folderze, o którym pisałeś, ale niestety to nic nie dało.

Nadal występuje identyczna sytuacja jak ze screenów z pierwszego posta, z podpunktów @edit2 i @edit3

Jeśli dałeś radę to zrobić to znaczy, że się naprawdę na tym znasz :) ja nie miałem pojęcia za co się wziąć.

Jeśli w tych miejscach nie da się zrobić polskich liter, to niech chociaż nie będzie tych szlaczków.
Jak zrobić, żeby tam gdzie powinno być napisane np. "orzeł" nie było napisane "orze3" tylko po prostu "orzel".



@edit
Daję wypis tych czcionek jakby co. Ale zauważyłem jedno, gdy się je otwiera to nie ma tam polskich znaków, może to dlatego są te szlaczki? Nie wiem, bo sie nie znam, to jest takie moje gdybanie...
To jak da się jakoś zmienić żeby zamiast polskich liter, czyli tych szlaczków były zwykłe litery?

A tutaj lista tych czcionek, które znajdują się w spolszczeniu, może się przyda:
Lucida Blackletter (True Type)

Lucida Bright (True Type)

Lucida Bright Demibold (True Type)

Lucida Bright Demibold Italic (True Type)

Lucida Bright Italic (True Type)

Lucida Calligraphy Italic (True Type)

Papyrus (True Type)

Poor Richard (True Type)

Viner Hand ITC (True Type)




Bardzo proszę o pomoc i odpowiedzi
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowano 1 lut 2008, 01:18 przez Krajak, łącznie edytowano 5 razy
<<

Maciek

Avatar użytkownika

Administrator

Posty: 3513

Dołączył(a): 5 lut 2005, 13:49

Post 2 lut 2008, 16:52

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Może pomoze dodanie tego wpisu do rejestru:
http://rapidshare.com/files/88594361/lang.rar

Daj znac czy działa, jak nie to pomyslimy dalej ;)
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji i ją przegrałeś, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Krajak

Post 17 lut 2008, 22:07

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Dzięki bardzo za reakcję
Ja natomiast przepraszam bardzo, że tak późno odpisuję, ale matura w tym roku i tak jakoś dostęp do internetu ograniczony trochę

A co jest konkretnie w tym wpisie do rejestru?
Czy on przypadkiem nie zaszkodzi mojemu kompowi?

Aha i w jakiej kolejnosci to mam uczynic? Najpierw spolszczyc instalką, a potem dodać wpis do rejsetru?
Jeszcze raz się spytam, bo to nie daje mi spokoju, co w nim właściwie jest :)


Bardzo Cię proszę o odpowiedź
Z góry dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowano 18 lut 2008, 09:54 przez Krajak, łącznie edytowano 2 razy
<<

Maciek

Avatar użytkownika

Administrator

Posty: 3513

Dołączył(a): 5 lut 2005, 13:49

Post 17 lut 2008, 23:36

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Po zainstalowaniu tego:
  Kod:
http://rapidshare.com/files/88101324/Age_of_Empires_II_The_Age_of_the_Kings___The_Conquerors.exe

Dodaj jeszcze ten wpis do rejestru:
  Kod:
http://rapidshare.com/files/88594361/lang.rar

(wpis powienien przestawic jezyk angielski w grze AOE na polski - może poprawic polskie ogonki w grze)
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji i ją przegrałeś, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Krajak

Post 18 lut 2008, 18:38

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Niestety nic to nie dało :(

Dziękuję Ci bardzo za chęc pomocy
Wiem jednak, że na pewno da się zrobić, żeby tam zamiast tych szlaczków były polskie litery albo przynajmniej zwykłe litery.
Grałem na pewno kiedys w tak spolszczona tą grę.

Aha i oczywiście cały czas podkreślam, że cała gra jest pięknie spolszczona oprócz sytuacji pokazanych w pierwszym poście na screenach @EDIT 2 i @EDIT 3
Menu i inne rzeczy zawierają polskie litery.

Proszę o kolejne porady i pomoc!
Pozdrawiam serdecznie
<<

Maciek

Avatar użytkownika

Administrator

Posty: 3513

Dołączył(a): 5 lut 2005, 13:49

Post 25 lut 2008, 14:58

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Ostateczna wersja spolszczenia:
http://rapidshare.com/files/88515210/Ag ... 24h.pl.exe
Jezeli w tej nie bedzie wszystko dzialalo to juz nic nie pomoze ;)
Ostatnio edytowano 25 lut 2008, 14:58 przez Maciek, łącznie edytowano 1 raz
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji i ją przegrałeś, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Krajak

Post 25 lut 2008, 15:07

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Dzieki Maciek, ale jest jedno ale ...
Jak chcę ściągnąć to z rapida to antivir mi sie pluje (nie jest to avast)

Bardzo mi zależy na spolszczeniu, więc czy mógłbyś mi to wyjaśnić?
Mój antivirus to: AntiVir PersonalEdition Classic

Podczas otwarcia się okna do zapisania, po odliczeniu czasu na rapidzie, wyświetla się informacja, że znalazł coś w:
C:\Documents and Settings\...\oprOAPDX.exe
Contains detection patter of the dropper DR/Zlob.Gen

Biorę delete, potem zapisz i nie da sie sciagnac, bo wyskakuje błąd i przekierowywuje mnie na główną stronę rapida.


Proszę Cie o odpowiedź
Z góry dzięki
Pozdrawiam

PS PW wyslalem zanim zobaczylem ze odezwales sie na forum
Ostatnio edytowano 25 lut 2008, 15:17 przez Krajak, łącznie edytowano 1 raz
<<

Iwan

Avatar użytkownika

Moderator

Posty: 2561

Dołączył(a): 5 paź 2006, 19:22

Lokalizacja: Pszczyna

Post 25 lut 2008, 20:27

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Krajak napisał(a):Jak chcę ściągnąć to z rapida to antivir mi sie pluje (nie jest to avast)

Reupload na innym serwerze :)
  Kod:
http://www.wikifortio.com/634064/Age_of_Empires_II_-_Age_of_Kings_-_www.portal24h.pl.exe
<<

Krajak

Post 25 lut 2008, 21:40

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Dzięki
Ale problem nie tkwi w serwerze tylko w samym pliku
jest w nim jakaś infekcja (post wyżej)
Antivirus cały czas się pluje


@EDIT
oto co o nim znalazłem

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Virus: DR/Zlob.Gen
Type: Dropper
In the wild: Yes
Reported Infections: Low
Distribution Potential: Low
Damage Potential: Low
Static file: No
Engine version: 7.01.00.12

-------------------------------------------------------------------------------------------------
DR/Zlob.Gen

Description:
A generic detection routine designed to detect common family characteristics shared in several variants.

This special detection routine was developed in order to detect unknown variants and will be enhanced continuously.


Version history:
The following engine updates were released in order to enhance detection:

• 7.01.00.12 ( 09/06/2006 )
• 7.01.00.14 ( 19/06/2006 )
• 7.01.00.18 ( 26/06/2006 )
• 7.01.01.05 ( 22/08/2006 )
• 7.01.01.14 ( 06/09/2006 )
• 7.02.00.18 ( 22/09/2006 )
• 7.02.00.30 ( 13/10/2006 )
• 7.02.00.31 ( 19/10/2006 )
• 7.02.00.34 ( 26/10/2006 )
• 7.02.00.37 ( 31/10/2006 )
• 7.02.00.39 ( 07/11/2006 )
• 7.02.00.46 ( 24/11/2006 )
• 7.02.00.49 ( 05/12/2006 )
• 7.04.00.23 ( 16/05/2007 )
• 7.04.00.34 ( 19/06/2007 )
• 7.04.00.37 ( 28/06/2007 )
• 7.06.00.20 ( 04/10/2007 )
• 7.06.00.27 ( 18/10/2007 )
• 7.06.00.30 ( 26/10/2007 )
• 7.06.00.34 ( 06/11/2007 )
----------------------------------------------------------------------------------


Bardzo Was proszę o wyjaśnienie
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowano 25 lut 2008, 21:52 przez Krajak, łącznie edytowano 1 raz
<<

Iwan

Avatar użytkownika

Moderator

Posty: 2561

Dołączył(a): 5 paź 2006, 19:22

Lokalizacja: Pszczyna

Post 25 lut 2008, 21:49

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

U mnie na aktualnym Kaspersky Internet Security nic nie wyskakuje... niemożliwe zresztą żeby Maciek dał Ci linka do zawirusowanego pliku :) Wyłącz antywirus na czas pobierania pliku, nie powinno być już problemów.
<<

Krajak

Post 25 lut 2008, 21:55

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Mam co prawda opcję do zaznaczenia: Ignore
Ale wolałbym się dowiedzieć co to jest, bo do uczciwości Maćka nie mam żadnych zastrzeżen, tylko po prostu jestem ciekawy :)


Prosze o odpowiedz
Z góry dzieki
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 25 lut 2008, 21:59 przez Krajak, łącznie edytowano 1 raz
<<

Iwan

Avatar użytkownika

Moderator

Posty: 2561

Dołączył(a): 5 paź 2006, 19:22

Lokalizacja: Pszczyna

Post 25 lut 2008, 22:18

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

No najprawdopodobniej fałszywy alarm... Zaznacz Ignore lub wyłącz antywirusa (PPM na ikonce w zasobniku i Exit lub Close).
<<

Maciek

Avatar użytkownika

Administrator

Posty: 3513

Dołączył(a): 5 lut 2005, 13:49

Post 25 lut 2008, 22:42

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Fałszywy alarm powodowany przez kiepskiej jakości antywirusy? :]
Ostatnia wersja spolszczenia to spolszczenie oficjalne w oryginalnym instalatorze.
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji i ją przegrałeś, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Krajak

Post 26 lut 2008, 17:26

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Hej

No niestety to spolszczenie mi się za bardzo nie przyda
Spolszcza co prawda (całkowicie, z polskimi znakami, bez szlaczków) te historie przed misjami, ale tylko do Age of Empires 2: Age of Kings :(
Menu jest spolszczone pół na pół. Częśc jest spolszczona, natomiast część nie. Rzeczy spolszczone są wymieszane z niespolszczonymi, np. w Opcjach, trochę rzeczy jest spolszczone, a część nie itp.
To samo w samej grze, np. opisy jednostek są po angielsku - tyczy się głównej wersji.

Mi najbardziej natomiast zależało na spolszczeniu Age of Empires 2: The Conquerors. Niestety w tym przypadku, nie jest nic zrobione.

A może dałoby się, mając oba te spolszczenia, jakoś je połączyć, aby była spolszczona podstawowa wersja, menu i dodatek The Conquerors ?
Gdybym umiał, sam bym to sobie zrobił, tylko nie wiem czy to edytować itp :(

Poczytałem trochę forum i proszę o reakcję następującyh osób: Macieki Iwan (dzięki za pomoc), a dodatkowo Horhend (przeczytałem, że spolszczenia to Twoja działka :))

Reasumując, poprzednie spolszczenie było dyżo lepsze jeśli chodzi o wszystko, z tego drugiego można tylko (jeśli się da) wyciągnąć te historie przed misjami.
Nadal jednak dąże do tego aby zrobić 100% dobre spolszczenie do The Conquerors i o to proszę. Mogę ewentualnie pomóc (w jakichś prostych robotach,np. przepisywanie)


Proszę o odpowiedzi i pomoc!
Z góry dzięki
Pozdrawiam
<<

Maciek

Avatar użytkownika

Administrator

Posty: 3513

Dołączył(a): 5 lut 2005, 13:49

Post 26 lut 2008, 20:38

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Krajak napisał(a):A może dałoby się, mając oba te spolszczenia, jakoś je połączyć, aby była spolszczona podstawowa wersja, menu i dodatek The Conquerors ?

Proba polaczenia w jednen instalator zakonczyla sie wlasnie Twoim tasiemcowatym tematem odnosnie problemow. Wiec masz teraz wszystko w orygianlnych osobnych instalatorach:
http://rapidshare.com/files/88517256/Ag ... 24h.pl.exe
i
http://rapidshare.com/files/88515210/Ag ... 24h.pl.exe
Jezeli nie działa do konca poprawnie, już dalej nie pomoge.
Ostatnio edytowano 26 lut 2008, 20:43 przez Maciek, łącznie edytowano 1 raz
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji i ją przegrałeś, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Krajak

Post 27 lut 2008, 13:30

Re: [Problem] Spolszczenie do Age of Empires 2

Maciek, Iwan !
Dzięki Wielkie !
Spolszczenia z ostatniego postu Maćka są zajebiste (sorki za słownictwo) :padam: :ok: :super:
Wystarczy je po prostu po kolei zainstalować!
Wszystko jest super spolszczone!
Jednak łączenie go w jedno to był błąd.
Wstawcie na stronkę je po prostu oddzielnie :)
Topic do zamknięcia.
Dzięki wielkie jeszcze raz!
Oczywiście pomógł leci na Wasze konto.

Pozdrawiam serdecznie!

PS Przyznam sie szczerze, ze piszac ten temat mialem watpliwosci czy ktos w ogóle mi pomoże. Na szczescie sie myliłem :) Po prostu taki admin i mod to skarb!
Ostatnio edytowano 27 lut 2008, 13:39 przez Krajak, łącznie edytowano 4 razy

Powrót do Spolszczenia do gier

 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron
Forum phpBB v2012