Zaloguj  •  Zarejestruj

[opinie] Internet mobilny - czy warto?

<<

freedy

Początkujący

Post 1 lip 2009, 15:54

czy ktos z tego korzysta?? jak działa??
<<

zezol

Zaawansowany

Post 1 lip 2009, 17:51

Re: Internet mobilny

Tzn. jaki mobilny internet masz na myśli? Ja mam HTC G1 i z neta na nim korzystam dużo (na wakacjach jak na razie jestem w domu, więc korzystam z routera). A co do mobilnego internetu, to jak miałem SE K770i, to miałem Heyah, teraz jak Plus wypuścił nowe, korzystne pakiety internetowe, to od razu kupiłem starter 36i6.
<<

Maciek

Administrator

Post 2 lip 2009, 05:43

freedy napisał(a):jak działa?

Tak sobie. chcesz konkretną odpowiedź, zadaj konkretne pytanie.
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
Obrazek
Obrazek
<<

drynda

VIP

Post 2 lip 2009, 07:37

Mi się zdaje, że chodzi mu o internet mobilny do kompa , np. iPlus.
Obrazek
<<

ignacq133

Wysoko zaawansowany

Post 2 lip 2009, 10:57

Jeśli o taki do kompa to mogę się wypowiedzieć trochę, bo miałem do czynienia i z iPlusem i Blueconnectem. Jeśli chcesz założyć sobie taki internet, to spytaj w punkcie, w którym będziesz go zakładał, czy w twojej miejscowości będzie odbierał, bo mogą być problemy z zasięgiem. Generalnie nie jest to internet do grania czy ściągania czegokolwiek. Masz narzucony miesięczny limit transferu, załóżmy 1GB (zależnie od abonamentu) i jeśli go przekroczysz to prędkość internetu spada do bodajże 32kB/s. Więc jeśli już chcesz mieć takiego iPlusa lub Blueconnecta to tylko do przeglądania stron, sprawdzania poczty itp.
<<

freedy

Początkujący

Post 2 lip 2009, 11:17

Odp.: Internet mobilny

(małpa) ignacq133 No właśnie o to mi chodziło - po prostu mam możliwość przejęcia takiego internetu (Orange) i zastanawiam się czy warto, bo nie ściągał bym na tym nic (może poza jakiś programikiem czasem) a używał właśnie do poczty czy do sprawdzania wiadomości w necie, do tego chyba się nadaje??
<<

Robertinho

Mega Prof. Świata

Post 2 lip 2009, 11:27

Jeżeli będziesz go używał tylko do sprawdzania poczty itp. to myślę, że dobry wybór. Masz bezprzewodowy Internet, który możesz wykorzystać w laptopie w dowolnym miejscu.

Z tego co mi wiadomo to internet mobilny z Orange jest dobry. Nie słyszałem o nim złego słowa.

Najważniejsze żebyś podał miejsce swojego zamieszkania (ewentualnie tam gdzie będziesz korzystał z Internetu) i niech Ci powiedzą jak to będzie z zasięgiem.

Bo nawet najszybszy Internet nic nie zdziała jak nie będzie miał dobrego sygnału w jakieś dziurze. :)
Obrazek
W Internecie również jako Vojak.
<<

Maciek

Administrator

Post 2 lip 2009, 11:46

freedy napisał(a):a używał właśnie do poczty czy do sprawdzania wiadomości w necie, do tego chyba się nadaje??

Do grania - za duży ping (powyżej 1000ms).
Do oglądania filmików na YT, wysyłania załączników email itp - za duże opłaty za transfer.
Obrazek
Obrazek
<<

freedy

Początkujący

Post 2 lip 2009, 14:47

myślę że z reguły będzie to albo warszawa albo obrzeża... Czasem może Mazury... Co do grania to raczej nie, chyba że w coś na miniclipie :P A jak jest z opłatami za taki internet?? Drogo to wychodzi??
<<

Maciek

Administrator

Post 2 lip 2009, 15:21

freedy napisał(a):A jak jest z opłatami za taki internet?? Drogo to wychodzi??

Czyżby operator u którego chcesz wziąć taką usługę nie udostępniał cennika?
Obrazek
Obrazek
<<

freedy

Początkujący

Post 3 lip 2009, 14:10

chodziło mi o to jak to sie ma do oferty innych operatorów...
<<

ignacq133

Wysoko zaawansowany

Post 4 lip 2009, 21:38

Po prostu pójdź do najbliższego punktu Plusa, Ery lub Orange (ew. Play) tam się wszystkiego dowiesz. Opłaty zależą od szybkości i od limitu transferu danych.
<<

Iudex

Ekspert

Post 5 lip 2009, 12:17

W warszawie to najlepiej internet przez wifi ;)
<<

Kamillos

Zaawansowany

Post 7 lip 2009, 14:52

Ja uzywam orange na karte (pakiet gprs) a raczej zasieg edge do mobilegadu i emaili w ujdzie jeszcze
<<

freedy

Początkujący

Post 9 lip 2009, 14:40

Odp.: [opinie] Internet mobilny - czy warto?

i jak Ci sie sprawuje na karcie?? jakie stawki? Rozumiem że w Popie?
<<

travis

Nowy

Post 13 lip 2009, 16:01

Odp.: [opinie] Internet mobilny - czy warto?

ja korzystam z mobilnej wersji netu na komórce od orange. Na razie testuje bo w letniej promocji dla biznesu jest za złotówkę ale na razie sprawuje się nie najgorzej i mogę polecić już teraz.
<<

szalmar

Ekspert

Post 13 lip 2009, 18:05

Re: [opinie] Internet mobilny - czy warto?

Jest cos takiego jak CDMA w Orange. Polega na wymianie sygnału ze starymi Centertelemowskimi (?) stacjami i masz neta 1MB. Opłata za aktywacje jest ok60zł+router 181zł . Masz okres próbny 1 miesiac, gdy zwrocisz w przeciagu tego czasu modem to oddadza Ci pieniadze te 181zł. Router jest o tyle fajny, ze internet ma bardzo dobre pokrycie Polski i mozesz podlaczyc do niego jego wlasna baterie, wziac go do samochodu, podlaczyc kabalek do laptopa i masz internet w samochodzie ; )
U mnie sie to nie sprawdzilo, ze wzgledu na to ze mieszkam przy lotnisku które dziwnym trafem zagłusza prawie wszystkie sygnały ; // no i była to tylko opcja przejsciowa przed nadejsciem Netii a rozłaczeniem sie z Neozdradą .
<<

abc

Nowy

Post 6 mar 2010, 20:07

Kiedy tak czytam powyższe opinie, to zastanawiam czy mówimy o tym samym internecie :zdziwko:
mam internet mobilny w orange free z modemem Huawei E1752 i zdecydowanie odradzam. U mnie zrywa połączenie, zacina się, strony otwierane są nawet kilka minut!!! :mur: chodzi tak wolno że może i jest dobry ale dla ludzi na emeryturze, którzy mają bardzo dużo czasu. Mieszkam w dość dużym mieście a mój zasięg to zwykle nie więcej niż 3 kreski na 5!!!

Mapy zasięgu i warunki korzystania przedstawiane na stronach w porównaniu z rzeczywistością to jakaś kpina. W dodatku negatywne opinie klientów o modemach nie są publikowane.

ZDECYDOWANIE ODRADZAM