Informatyka na polibudzie - kilka pytań

Jestem w LO; kierunek: mat-fiz-inf. Na wstępie zaznaczam, że zawsze szło mi lepiej z polskiego czy historii niż z matmy ;D Ale wybrałem mat-fiz-inf, głównie ze względu na to INF. Żarcik, wiadomo, że na tym kierunku w LO nie będzie specjalnie dużo jakiejś zaawansowanej informatyki.. A że dość dobrze się uczę, odpadało jakieś tam technikum, oczywistym był dla mnie wybór LO, w którym ciekawszego kierunku nie było. W każdym razie po tym kierunku mogę iść praktycznie na każde studia, nie jest to bardzo istotne. W każdym razie nie do tego zmierzam. Od dziecka "bawię się" komputerem
. Nie mam oczywiście na myśli grania po nocach
. Robiłem już kilka stron internetowych, próbowałem pisać programy w Basicu i Delphi (z książek z Heliona, "ABC .." itp), jednak wszystko to było amatorstwo, nie zagłębiałem się w to szczególnie.Przyszłość chcę wiązać z informatyką, to mnie kręci i mam satysfakcję jak coś fajnego zrobię, czuję się super pracując przy kompie ; ). Dlatego właśnie jestem na mat-fizie.
Trzeba zacząć myśleć co będzie po Liceum, choćby po to, żeby zdecydować co i na jakim poziomie napisać na maturze. Z rad rodziny, znajomych myślę o Politechnice, konkretnie Wrocławskiej. W tym momencie mam kilka pytań:
-jak przebiegają studia: tj. jakie i kiedy wybiera się specjalizacje i czego uczy się przed ich wyborem ?
Początkowo myślałem o programowaniu, ale to jednak żmudna robota... szczerze to nie mam pojęcia jakie tam są specjalizacje (czy tam kierunki), słyszałem o grafice, programowaniu, zarządzaniu... Tak jak pisałem wyżej, próbowałem ogarniać podstawy programowania, jednak to nie dla mnie. Grafika też odpada. Może coś z sieciami ? Nie mam pojęcia, proszę kogoś kto wie lub może studiował o radę

-matura z jakich przedmiotów będzie mi potrzebna: czy bardzo potrzebna jest rozszerzona matma, czy z podstawową też bym się dostał ? I co z fizyką? Czy muszę zdać ?
P.S.: Matmę rozszerzoną dałbym radę napisać, ale tylko wtedy, gdy będę mieć świadomość, że naprawdę dużo mi to pomoże przy dostawaniu się na polibudę. Co do fizyki: rozszerzony na pewno odpada, ale czy wypadałoby zdać chociaż podstawową idąc na politechnikę?
-czy są jeszcze jakieś dodatkowe przedmioty które wypada zdać? Co z maturą z informatyki ? Na ile jest trudna i czy po 3 latach LO mam szansę zdać i na jakim poziomie ?
Z góry dzięki za odpowiedzi : - )

), ale w sieciach jestem praktycznie "goły", a nie wiem czy LO mnie czegokolwiek nauczy. Czy idąc na taki kierunek wypada mieć jakąś praktykę? Czy nie umiejąc praktycznie nic (ta część "systemy" to nie wiem zbyt co konkretnie oznacza) w danej dziedzinie, a będąc błyskotliwym i szybko kumającym w komputerach dać radę na takich studiach ?