192.168.110.02 - to błędny adres IP?
Nauczyciel zaznaczył mi kilka linijek tekstu z zapytaniem gdzie jest błąd, wyglądało to mniej więcej tak:
Adres mac hosta : 00:00:00:00:00:09
Ip : 192.168.110.02
Głównie chodzi o te dwie linijki, adres mac jest prawdziwy w tym przypadku. Padła odpowiedź że nie wiem, nie widzę błędów, z daleka na wyświetlaczu wszystko wyglądało normalnie. Jak się dowiedziałem zapis w adresie IP, jego ostatnia liczba to 02 i tak nie może być wpisane.... no niby się tak nie wpisuje adresów bo powinna być sama liczba 2. Hmmm postanowiłem sprawdzić i tak:
SlaX, Ubuntu, Windows 2000, Windows XP oraz Windows Vista akceptują wpisanie adreu IP dla przykładu:
012.001.030.02
będzie on widniał jako :
12.1.30.2
Wydaje mi się że jest to niepisana zasada... przyjęta przez informatyków.
W matematyce liczby:
000,25000
0,25
0,250000
To ta sama liczba tyle że zer się nie wpisuje, aczkolwiek podanie ich w takich formach nie jest błędne. Przynajmniej tak mi się wydaje. Co wy o tym sądzicie? Popełniłem błąd czy nie ??

![Kwadratowy :]](http://www.portal24h.pl/forum/images/smilies/splash.gif)

otóż dorgi welll, zero w matematyce ma znaczenie, więc nie pisz, że nie ma. A ma takie, ze przy wyliczeniach liczba zer określa do którego miejsca po przecinku liczba jest zaokrąglona, a więc na dokładność wyniku (ale ma to zostasowanie głównie w obliczeniach typu fizycznego, chemicznego itp., gdzie dobiera się ilość składników, temperatury itd itp)
Jak by co to ja tylko powtarzam słowa księdza, bo moja znajomość łaciny nie jest aż na takim poziomie, żeby przekładać całe teksty na polski